De hond in de pot. 50 spreekwoorden en gezegden gefotografeerd. (2015, Ploegsma)

 We denken dat ze cover hond potouderwets zijn, maar toch gebruiken we ze vaker dan we zelf door hebben –  bijna  elke dag. Ze scheppen een gevoel van saamhorigheid: samen weten we waar we het over   hebben. Spreekwoorden hebben iets raadselachtigs. Ze zijn alledaags, maar je kunt er ook in schatgraven. Ze zeggen iets over ons verleden, onze gebruiken en onze opvattingen over goed en slecht gedrag. Spreekwoorden en gezegden vormen samen een soort bewaarplaats voor de geschiedenis van onze taal. Omdat velen oude wortels hebben – bijvoorbeeld de Bijbel, Latijnse en Griekse teksten – zien we regelmatig overeenkomsten met buitenlandse spreekwoorden.  De Hond in de Pot werd gemaakt door vormgever Tosca Lindeboom, journalist Annette Wiesman en fotograaf Astrid    Zuidema. Tosca kwam als 21-jarige van Nieuw Zeeland naar Nederland. Ze vond spreekwoorden fascinerend, juist omdat ze hun betekenis niet helemaal begreep. ‘Ik zag ze letterlijk voor me en dat leverde komische beelden op.’ Ook kinderen maken zich bij het horen van spreekwoorden allerlei hoogstpersoonlijke voorstellingen. Met dat vervreemdende gegeven – kijken met een frisse blik naar spreekwoorden  – ging Astrid aan de slag. In De Hond in de Pot worden 50 spreekwoorden en gezegden verbeeld en uitgelegd. De korte teksten vertellen iets over de betekenis en de herkomst van de spreekwoorden. In de inleiding komen vragen aan de orde als: waar komen spreekwoorden vandaan? Waarom gebruiken we ze en hoe komt het dat sommige spreekwoorden zo absurd klinken? Voor deze vragen werd een beroep gedaan op hoogleraar letterkunde Nicoline van der Sijs. Zij schreef o.a. het etymologisch woordenboek en is vaste medewerker van Onze Taal. Het spreekwoordenboek is bedoeld voor mensen van 10 tot 100 jaar

Hier kun je het boek bestellen

Herbestemmen van postkantoren. Een nieuw leven voor de burchten van de post. (2013, Nai/010 Uitgevers)

NAIOIO_omslag-PostkantorenVers van de pers: Op vrijdag 14 juni wordt het boek Herbestemming van postkantoren gepresenteerd in het monumentale (voormalige) postkantoor aan de Coolsingel te Rotterdam. Meer dan een eeuw was het postkantoor, net als het café en de bakker op de hoek, een vaste waarde in de dorps- of stadsgemeenschap. Nu het traditionele postkantoor zijn oorspronkelijke functie heeft verloren, komen veel monumentale gebouwen leeg te staan. Wat is hun cultuurhisto­rische waarde? En wat zijn de mogelijkheden voor behoud en vernieuwing? Samen met erfgoedspecialist Koos Havelaar schreef ik dit boek over de geschiedenis van dit type gebouw, over postfamilies, de veranderende markt en lokale initiatieven tot behoud. Aan de hand van vijftien heel verschillende herbestemmingsvoorbeelden laten we zien wat er voor moois mee mogelijk is. Van winkelparadijs tot hotel, van woonhuis tot popkantoor.
Hier kun je het boek bestellen

Jong bier in oude vaten, 32 eigenzinnige bierbrouwers (2010, Fontaine Uitgevers)

boeken cover bierboekSamen met fotografe Tina Westphal bezocht ik meer dan dertig Nederlandse brouwerijen. De Nederlandse biercultuur is aan zijn tweede jeugd begonnen, en we wilden laten zien wat daar achter zit. Bier is veel meer dan pils. Oude tradities worden herboren en nieuwe biersoorten geïntroduceerd. Tegenwoordig kan de liefhebber niet alleen kiezen uit witbier en bockbier, maar er zijn ook volle weizen, Limburgse sjoes, tripel blond, hoppige double Indian pale ale en speltbier met honing – om er een paar te noemen. Daarom dit boek over geurige bloemenhop, bier in eikenhouten vaten, beslagen koperen ketels en glibberig natte lagerkelders. Over ambacht en techniek, en de eigenzinnigheid waarmee gebrouwen wordt. Met aandacht voor biologisch brouwen, streekproducten en bier en lekker eten.

Hier kun je het boek bestellen

Boeken in opdracht

‘Rustig is het hier nooit geweest’, 25 jaar PI Grave (2013, in opdracht van DJI)
De Leuvense Poort, 200 jaar HvB in Den Bosch (2007, in opdracht van DJI)